Archive for May 2012

Geneva, Switzerland ! (Part One)


posted by Hadri Aziz

No comments

Assalamualaikum dan salam antarabangsa !

Dah sebulan berlalu sejak aku dan kawan-kawan aku mendarat di Malaysia daripada lapangan terbang Amsterdam, tapi baru hari ni terasa nak menaip karangan 1000 patah perkataan. haha. Seperti ramai yang dah tahu, sebulan lepas kami join pertandingan IEIG (Interational Exhibition of Invention of Geneva yang berlansung di Geneva, Switzerland. Tahun ni tahun pertama MARA menghantar kumpulan pelajar bagi memasuki pertandingan IEIG ni. Tahun lepas mana adaaa.

Isnin, 9 malam waktu Malaysia. Malam untuk berlepas ke Geneva. sebelum ke Geneva kena transit kat Amsterdam Schiphol dahulu. Pukul 9 ni semua delegasi berkumpul termasuk dua orang guru pengiring. waktu tu rasa bapak excited. rasa macam nak jerit je. mak ayah itew hantar kita kat KLIA. pukul 10 ke 11 ntah kitorang semua dah masuk gate. waktu tu rasa so sweet je nak nangis sebab tinggal ayah dengan ibu. haha, macam lah kat asrama tak kena tinggal kan. kbye Malaysia !

boarding pass a.k.a kertas ajaib. kalau takda kertas ni tak boleh naik flight
dengan ibu bapa kesayangan. ececece
Selasa, 5 pagi waktu Amsterdam. yeah, dah mendarat dengan selamat. sebelum tu siyes best duduk dalam kapal terbang. haha. biasalah orang ni pertama kali naik flight terbang bapak jauh. dalam flight aku duduk layan movie je. macam macam movie boleh tengok. aku tak dapat nak bersembang sebab kitorang semua duduk jauh jauh. tu la, siapa suruh check in lambat, kan dapat seat bersepah -.- Kat Amsterdam tak dapat nak buat apa-apa pun. Flight untuk ke Geneva akan berlepas dalam masa yang terdekat. pastu terpaksa masuk lane khas sebab flight dah nak berlepas. dah tu kitorang orang last masuk flight. macam awkward jugak sebab flight kena tunggu kitorang.


lihatlah dunia, makanan dalam flight. haha. ni breakfast semasa
nak sampai Amsterdam. sumpah licin aku makan. -.-

upon arriving at Amsterdam. sempat lagi ambik gambar sebab tak tahu
flight tengah tunggu kitorang 

matahari pagi. 

upon arriving at Geneva. eii, rasa nak menjerit je waktu tu.
haha. ehh, nampak tak ada bnda putih atas beg aku?
haha, tu kitorang paggil Baby. aku dipertanggungjwabkan
untuk menjaga baby tu. padahal poster je kan. haha

ni boarding pass jugak. haha. lwak ke, ni pas nak masuk
Palexpo. Palexpo ni lah tempat kitorang ber-exhibition.
sumpah besarrr yang amat natang Palexpo ni  

Salah satu kemudahan awam di Geneva. bagus kot, nak pergi maan2 senang je. 
muka risau naik bas. ekeke


dalam perjalanan ke Hotel



sangat peramah. nice !

tengok tu budak botak senyum -..-

permndangan daripada bilik hotel. bwah tu Starbuck

lepas dah rehat rehat, kitorang keluar makan. lapar kot. waktu ni pukul 3 waktu geneva

ni Chicken Galette. ntah apa maksudnya.
haha. konsep dia macam kebab

lepas dah gemok, jalan-jalan pulak kat tepi Tasik Geneva. 

Girls Generation uolsssss. haha. pang lempnag muka sendiri sebab ngada2

anak itik mak ilai ilai. atotoot, manje kot. nak makanan ah tu.
sorry derr, makanan takda. duit ada. nak ?

yeah, model dari Malaysia. 

aksi 5 tahun ke bawah. tu kat belakang tu ada seorang minah ni
bagi nama Pokok Bogel. haha

Bajet sweet dengan Fatin

dari jauh boleh nampak Water Jet.
sebenarnya tak tahu apa namanya,
suka-suka je bagi nama Water Jet. haha

tulips. !

Bajet sweet dengan Sya pulak


bunga tepi jalan. haaa, kalau kat Malaysia bunga tepi jalan bunga taik ayam je 

"i'm at the payphone, trying to call home."


ni lagi binatang jinak mintak nak kena gigit dengan aku. ieee, comel sangat


fuhh, hari pertama habis mcam tu je, balik bilik dalam keadaan penat-penat. kat sana pukul 7 kedai dah tutup, so malam-malam terperap kat bilik sambil tengok cerita bahasa french. nasib baik ada channel yang boleh tukar bahasa english. kalau tak naik gila aku . haha. malam2 je mesti ada cerita 18 tahun keatas -.- yeah !

Hari kedua, rabu, 18 Julai. hari  ni hari judging. Alhamdulillah, going very welll. judges dia tak gedik macam judges kat Malaysia. haha. lepas dah kena judge terus melilau jalan-jalan sekitar tapak exhibiton.

Breakfast! tiap tiap hari terpaksa diet makan benda sama.
> oat, susu, buah2, roti. yummmm

dihadapan Palexpo Halle 7. murid, Halle 7 maksudnya Hall 7.
paham? 

pastu gedik gedik lagi jalan-jalan kat Aeroport pulak. muridddd, Areoport tu
airport lah. hehe. Aeroport dekat sebelah dengan Palexpo je. jalan kaki dah sampai.
ni dekat kedai coklat. iskk, rambang mata wehhh. semua aku nak. 
Hari ketiga, 19 April. Hari ni tak buat pape pun. duduk kat Palexpo sambil melayan warga Geneva. Bagus sangat, even orang tua dengan orang sakit pun sanggup datang. Kalau kat Malaysia memang takda lah warga emas nak datang. kalau tak silap hari ni kot sempat berjalan ke Manor iaitu pasaraya yang agak terkenal kat sana. kat Manor habiskan duit beli cokelat. yehaaa


kalau nak beli cokelat kena tgk kod kat cokelat tu sebab
taknak ada cokelat yang ada pigment babi
atau apa-apa yang tak halal. kat sana aku jadi Jakim. haha.
Kalau nak tahu Halal ke tak tanya aku, nanti aku cek. 


temporary heaven ! 
The End. ok lelah aku taip -.- sila nantikan sambungan part 1 ni . eceh, mcam cerita bersiri pulak. Part 2 pulak cerita main salji. yehaaaa!. bye !

~*Sehingga Jari Bertemu Dengan Papan Kekunci Lagi*~
Zul Hadri Abd Aziz. 

Google+ Followers