Zul Hadri menyeru anda menghijaukan Belog masing-masing!


posted by Hadri Aziz on

Comments Off

Salam Satu Malaysia!

Tahu tak, setiap minit, beribu-ribu pengguna internet melepaskan dalam 1.2kg CO2 ke ruang atmosfera tanpa kita sedari. Semua ni berpunca daripada aktiviti penggunaan komputer untuk melayari internet.!

Jadi, berhubung perkara di atas, sayarikat 'CO2 Natural Website' mengwujudkan Online Leaf yang merupakan sebuah projek ke arah kehijauan.'standby engine' merupakan projek inisiatif mereka dimana ianya dapat mengurangkan penggunaan elektrik! Blog anda akan menjadi 'blank' sekiranya dibiarkan dalam masa yang ditetapkan dan kemudian akan menjadi normal kembali selepas tetikus anda di gerakkan sekitar browser anda.
ha, bukan aku nak mintak korang sume pasang templete warna hijau, tukar tulisan warna hijau dan whatsoever, cuma nak mintak semua blogger yang serba ceria macam kanak-kanak riang memasang plugin yang telah mereka sediakan. =)

tapi sebelum tu, bagaimana 'standby engine' ni boleh bantu mengurangkan tenaga elektrik?
- begini, blog anda semua kan bewarna-warni, ala-ala tadika kemas gitu, jadi, setiap warna tu menggunakan tenaga yang banyak, banyak, banyak., maka dengan itu, plugin  'standby engine' mula mengambil peranan dia dengan memggelapkan blog tersebut buat sementara waktu. warna hitam tidak banyak menggunakan tenaga elektrik. setakat hitam je kan.

Maklumat lanjut dan cara memasang plugin boleh didapatkan disini. 
serta tonton video ini untuk maklumat lanjut. 
p/s: jadi lepas ni jarang erkejut berok pulak bila blog aku tetiba jadik gelap. sekian!


Truly:-
Zul Hadri B Abd Aziz
http://budak-skolah.blogspot.com

Google+ Followers